ma2

Metzger et Associés Architecture

27 december 2021

Here we go Monty !

We hebben zonet de kennisgeving ontvangen waarbij ons het contract werd gegund met betrekking tot de volledige studieopdracht over de uitvoering van de PBM-toegankelijkheid, de renovatie van het eindstation van de tramlijn en de renovatie van het metrostation Montgomery. In het station zelf, vindt men kunstwerken van Folon, Delahaut en Mara terug. 
Dit is schitterend nieuws, en een mooi kerstcadeau, voor ons en onze partners Bgroup Greisch en Canevas architecture & ingénierie.

29 november 2021

Butte Rouge

Gevestigd in Châtenay-Malabry, in de Franse régio Ile-de-France, de tuinwijk van de “Butte Rouge” verspreidt zich op een 73 hectaren groot oppervlakte, ten westen van het Sceaux-park. Deze zalmkleurige woonwijk, werd tussen 1931 en 1962 in 7 bouwfases gebouwd, en telt niet minder dan ongeveer 9500 mensen. Onze opdracht: het bewaren van het tuin stedelijk erfgoed van de “Butte Rouge”, en deze tegelijkertijd te voorzien van de leefomstandigheden die de XXIste eeuw waardig zijn.

7 juni 2021

Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal 's voorplein

De Kerkfabriek heeft ons de restauratie van het voorplein van de Sint-Michiels en -Goedelekathedraal toevertrouwd. De opdracht bestaat met name uit delicaat werk aan de trappen, balustrades en steunberen, waar stenen van verschillende aard en oorsprong met elkaar zijn vermengd: Souppes-stenen, Gobertange-stenen, Massangis-stenen, Saint-Maximin-stenen, Condroz-zandsteen, … Na het Aegidium op het Sint-Gillisplein en de Ukkelse-vestiging van het theater Le Public op het Sint-Pietersplein, zijn we blij dat we nog een plein kunnen bundelen.

13 november 2020

Koninklijke stallen van Fontainebleau: teugels in handen van brussels architect

In een associatie met de groepering International Arts Campus hebben de architecten Francis Metzger (MA² Project) en Christian Marina (MP-A Architectes) de wedstrijd gewonnen uitgeschreven door het EPCF (Établissement public du château de Fontainebleau) en het Franse ministerie voor cultuur. Inzet is de restauratie van de Koninklijke stallen en de herbestemming van Les Héronnières, een van de belangrijkste bijgebouwen van het Kasteel van Fontainebleau. Het project voorziet de inplanting van een Internationale Campus voor Kunsten in les Héronnières, naast studentenverblijven, een « food court » en een Kunstenpark bestemd voor culturele en artistieke evenementen.  

Francis Metzger

« Meer dan eclectisch ben ik zonder meer een gulzige architect. Of het nu restauratieopdrachten zijn, een gebouw nieuw leven inblazen of een volledig nieuwe creatie ontwerpen, door mijn enorme liefde voor architectuur geniet ik van elk project. Vertrekkend van een wit blad of een aantal reeds beschreven pagina?s, die zelden intact en meestal voor een stuk uitgewist zijn of door verloop van tijd sterk aangepast werden, de oefening is vergelijkbaar en moet tot een goed einde gebracht worden. Mijn benadering is identiek, verloopt parallel en is gefundeerd op het plezier van de invraagstelling en de gezonde twijfel, waardoor geen enkele tirannieke waarheid de kans krijgt om verlammend te werken. Enkel de landschappen waarin het gebouw moet ingelast worden en de personen die later voor leven in de brouwerij moeten zorgen, veranderen. Van nul vertrekkend of van bestaande fragmenten, mijn doel is een totaalbeeld (re)construeren, het (her)bedenken van een homogeen en samenhangend verhaal ... »